Ciasto Książę z Bajki składające się z ciemnego biszkoptu przełożonego galaretką z truskawkami i kremem straciatella jest pyszne i efektowne. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, dlatego z powodzeniem można je przygotować na różnego rodzaju uroczystości, zwłaszcza w sezonie na truskawki.
Składniki na ciasto Książę z Bajki:
Biszkopt:
- 8 jajek rozmiar L
- 220 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 270 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 400 g truskawek
- 600 ml wody
Krem straciatella:
- 330 ml śmietany 30%
- 500 g sera mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- łyżka żelatyny
- 100 ml wody
Poncz:
- sok z połówki cytryny
- 1/3 szklanki wody
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- około 3 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Rozgniatamy lekko widelcem, aby puściły nieco soku. Tężejącą galaretkę wlewamy do truskawek i mieszamy dokładnie.
Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy galaretkę wymieszaną z truskawkami. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przegotowujemy krem straciatella. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Następnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie 3/4 kremu straciatella. Nakrywamy drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu.
Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby krem dobrze stężał.
Zobacz inne przepisy na ciasta z truskawkami:
Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia
Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami
Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia
Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe
Trójkolorowa stefanka bez pieczenia
Wygląda obłędnie!
Wygląda cudnie, dziś zrobię. Mam jeszcze kilka “na oku” z Pani blogu 🙂 Pozdrawiam