Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie to nietypowy przepis na pyszne ziemniaczki, które mogą stanowić dodatek do obiadu czy grilla. Robi się je szybko i nie wymagają wiele pracy. Jeśli lubicie wytrawne dania z lekko słodką nutą, to pewnie przypadną wam do gustu. Takie ziemniaki świetnie będą smakować jako główny składnik sałatki. Po upieczeniu wystarczy je wystudzić i wymieszać z posiekaną cebulą i ogórkiem małosolnym – pyszną sałatkę mamy gotową.
Składniki na młode ziemniaki pieczone:
- 0,5 kg drobnych młodych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- łyżka miodu
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki czosnek suszonego
- szczypta soli i pieprzu
- mały pęczek szczypioru
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Nie trzeba ich obierać. Do miseczki wlewamy olej, miód, tymianek, rozmaryn, czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy olejem z ziołami. Ziemniaki mieszamy, aby każdy był dokładnie obtoczony. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 45 minut w trybie góra-dół. Upieczone ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź