Ciasto Boska Zachcianka składające się z dwóch biszkoptów oraz masy jogurtowej i cappuccino to bardzo pyszny i efektowny przekładaniec. Ciasto wychodzi wysokie i podzielne – z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. Wydaje się dość skomplikowane, ale tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia, choć nieco czasochłonne.
Składniki na Ciasto Boska Zachcianka:
Biszkopt jasny:
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g mąki pszennej typ 450 (około 6 łyżek)
- 20 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju
Biszkopt ciemny:
- 3 jajka rozmiar L
- 60 g mąki pszennej typ 450 (około 5 łyżek)
- 20 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
- 15 g kakao (czubata łyżka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju
Masa z mleka w proszku:
- 120 ml płynnego mleka (pół szklanki)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cappuccino w proszku (dałam śmietankowe)
- 2 szklanki mleka w proszku (150 g)
- 100 g miękkiego masła
Masa jogurtowa:
- 300 g serków homogenizowanych (dałam truskawkowe)
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wody (1/3 szklanki)
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- garść wiórków kokosowych
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania jasnego biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez około 15 minut ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, pamiętamy jedynie o wymieszaniu kakao z mąką pszenną i ziemniaczaną przed ubiciem ich z jajkami.
Przygotowujemy masę z mleka w proszku. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cappuccino. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Mleko odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując, dodajemy naprzemiennie mleko w proszku i płynne mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia, aż będzie zimna, ale jeszcze płynna. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy serki homogenizowane i wlewamy żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy. Z masy odkładamy 3 czubate łyżki, resztę kremu dzielimy na pół.
Ciasto składamy. Spód jasnego biszkoptu smarujemy dżemem. Przekładamy go z powrotem na blaszkę. Na spód wykładamy połowę masy jogurtowej. Przykrywamy ją spodem ciemnego biszkoptu. Na niego wykładamy masę z mleka w proszku. Przykrywamy jasnym biszkoptem, który smarujemy dżemem. Na niego wykładamy drugą połowę masy jogurtowej i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Na koniec smarujemy resztą masy jogurtowej (3 łyżki, które wcześniej odstawiliśmy) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zastygły.
Zostaw odpowiedź