Kurczak na ryżu z warzywami to danie, które robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Stanowi pyszne urozmaicenie codziennych obiadów. Za sprawą curry ryż nabrał żółtego koloru i nieco orientalnego smaku, jeśli jednak nie lubicie tej przyprawy to można ją pominąć. Do przygotowania potrawy świetnie sprawdzi się również ryż, który został z poprzedniego dnia i nie wiecie co z nim zrobić. Natomiast jeśli chcecie, żeby danie było całkiem fit, to nie dodawajcie pod koniec pieczenia sera żółtego, wtedy taka pierś z kurczaka z ryżem świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Potrawa jest też o tyle dobra, że można dowolnie modyfikować warzywa, które dodajecie, w zależności od tego, co macie w lodówce: groszek, szalotkę, seler naciowy, marchew, cukinię itd. Mrożone warzywa też się sprawdzą.
Składniki na kurczaka na ryżu z warzywami (3 porcje):
- 400 g piersi z kurczaka (2 sztuki)
- 100 g ryżu (dałam basmati)
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy konserwowej
- 100 g sera żółtego
- płaska łyżeczka curry, słodka i ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry i soli około 4-5 minut krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą przekrawamy wzdłuż na dwa cienkie filety. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski. Kukurydzę i paprykę mieszamy z ryżem i wysypujemy na dno naczynia do zapiekania. Na nich układamy piersi z kurczaka. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, danie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut.
Zostaw odpowiedź