Ciasto Bella Donna to przepis na pyszny biszkopt z masą kokosową, galaretką z brzoskwiniami i polewą czekoladową. Jest bardzo smaczne i ładnie prezentuje się na stole. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większych rodzinnych uroczystościach.
Składniki na ciasto Bella Donna:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar M
- 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 szklanka)
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 250 g mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml wody
- łyżka żelatyny
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
Galaretki:
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 75 g)
- 600 ml wody
- puszka brzoskwiń w syropie (460 g owoców)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 5-6 łyżek mleka
Dodatkowo:
- około 80 g herbatników
- 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody i pozostawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z tężejącą galaretką. Biszkopt najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Nasączamy go syropem z brzoskwiń i wylewamy na niego galaretkę z brzoskwiniami. Ciasto odkładamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy masę kokosową. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę, aż zaczną lekko brązowieć. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszamy obroty i cały czas ubijając dodajemy cukier, mascarpone, powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę, a na koniec wsypujemy wiórki.
Masę kokosową wykładamy na stężałą galaretkę. Na niej układamy warstwę herbatników. Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i mleko podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na herbatniki. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź