Placek Kowbojski z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i pieczarek to pyszne mięsne danie, które można podać na obiad. Świetnie smakuje w towarzystwie frytek i ulubionej surówki np. z kapusty pekińskiej. Można je też podać z sosem chrzanowym, musztardowym czy czosnkowym. Taki placek robi się bardzo szybko, można też przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko upiec w piekarniku w dniu podania. Odgrzany też smakuje dobrze. Danie jest bardzo sycące, zwłaszcza jeśli podamy je z jakimiś dodatkami, dlatego z powodzeniem może wystarczyć na obiad przez dwa dni, tym bardziej, że można je podać w różny sposób, więc tak łatwo się nie znudzi.
Składniki na Placek Kowbojski z mięsa mielonego (5-6 porcji):
- 500 g mięsa mielonego (wołowe, w lżejszej wersji może być z indyka)
- 2 średniej wielkości cebule czerwone
- 200 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 jajka
- 200 g sera żółtego (cheddar)
- papryka słodka i ostra, cząber, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
- mały pęczek natki pietruszki albo szczypioru
Przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Oba składniki podsmażamy osobno na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, wlewamy passatę, dodajemy czosnek, pieczarki i cebulę, a także połowę sera żółtego i przyprawy. Całość mieszamy i wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Masę mięsną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy z termoobiegiem przez 40 minut. Następnie na wierzch wysypujemy resztę sera żółtego i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem.
Zostaw odpowiedź