Śledzie po karkonosku z groszkiem i serem to przepis na pyszną i szybką do zrobienia warstwową sałatkę śledziową. Trochę przypominają popularne śledzie „pod pierzynką”, ale nie dodajemy buraków. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję: święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, urodziny czy spotkanie za znajomymi. Ładnie prezentują się na stole i świetnie smakują. Taki półmisek śledzi przygotowuje się w 15 minut i powstaje z kilki prostych składników, które kupicie w każdym sklepie.
Składniki na śledzie po karkonosku:
- 300 – 350 g śledzi w oleju
- niewielka cebula
- pół puszki groszku
- 3 jajka
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 100 g sera żółtego
- mały pęczek szczypioru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypior drobno siekamy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę. Do miski przekładamy groszek, cebulę, ogórki i jajka. Dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Na płaskim półmisku układamy śledzie. Na nie wykładamy sałatkę w groszkiem. Całość posypujemy serem żółtym i szczypiorem.
Świetny przepis, w takim wydaniu śledzi jeszcze nie robiłam.