Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem to pomysł na pyszne danie z kilku prostych składników, które można podać na obiad. Sprawdzą się jednak bardzo dobrze również jako imprezowa przekąska na ciepło. Mi najbardziej smakują polane ketchupem, można również podać do nich inny sos np. czosnkowy czy tatarski.
Przez to, że ziemniaki najpierw obgotowujemy, a potem pieczemy w piekarniku, są mięciutkie i kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Składniki, które na nie nakładacie można modyfikować w zależności od tego co macie w lodówce: może to być boczek, papryka czy feta.
Składniki na pieczone ziemniaki w plastrach z szynką i serem:
- 4 duże ziemniaki
- 250 g szynki
- 250 g pieczarek
- średniej wielkości cebula
- 150 g sera żółtego
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut, na pół twardo. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Szynkę kroimy w kostkę i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.
Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je lekko olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 30 minut z termoobiegiem.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy z piekarnika i na każdy plaster ziemniaka nakładamy po sporej łyżce pieczarek z szynką. Na wierzchu układamy starty ser żółty. Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorem.
Zobacz inne przepisy z pieczonymi ziemniakami w roli głównej:
Ziemniaki po góralsku zapiekane z serem i boczkiem
Placek ziemniaczany z piekarnika
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
Prosta zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki faszerowane śledziem – pyszny pomysł na obiad
Ziemniaczki na wypasie 🙂