Sałatka jak z zupek chińskich z brokułem, szynką i pomidorami jest bardzo smaczna, sycąca i kolorowa. Świetnie sprawdzi się na kolację, lunch do pracy czy jako przekąska na imprezie w gronie znajomych. Robi się ją dość szybko i nie jest skomplikowana, wystarczy przygotować makaron (w zależności od producenta gotujemy go lub zalewamy wodą i odstawiamy), ugotować brokuła, a w międzyczasie pokroić kilka składników. Taka sałatka jest bardzo uniwersalna i można przygotować ją w o każdej porze roku, gdyż składniki są zawsze dostępne.
Przypomina sałatkę z zupek chińskich, gdyż do jej przygotowania wykorzystujemy makaron mie, charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej i równie zdrowy jak nasze makarony. Możecie go kupić w większych marketach na dziale z kuchnią orientalną, eko lub zdrową żywnością. Sałatka będzie świetną alternatywą dla tych z kontrowersyjnych zupek instant, którą można zajadać bez wyrzutów sumienia.
Składniki na sałatkę jak z zupek chińskich z brokułem:
- 300 g szynki
- 50 g makaronu mie noodles
- niewielki brokuł (300 g)
- puszka fasoli (dałam żurawinową borlotti)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy wg instrukcji producenta (najlepiej go drobno pokruszyć przed ugotowaniem czy zalaniem wodą) i odstawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie do miękkości. Również odstawiamy do wystudzenia.
Szynkę kroimy w kostkę, ogórki w plasterki. Fasolę odsączamy na sicie. Pomidorki przekrawamy na pół.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę wkładamy na godzinę do lodówki.
Zostaw odpowiedź