Ciasto Kokosowy Chlejus z malinami jest smaczne, niezbyt słodkie, z kokosowym posmakiem i delikatną nutą alkoholu, który nie dominuje całości. Maliny dopełniają pysznej całości. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju mniejszych i większych uroczystościach.
Jego przygotowaniu trzeba poświęcić nieco czasu, gdyż budyń na masę budyniową musi być całkowicie zimny przed zmiksowaniem go z masłem, co zajmuje kilka godzin. Ponadto trzeba upiec dwa biszkopty. Myślę jednak, że trochę trudu wynagrodzi efekt końcowy.
Składniki na ciasto ciasto Kokosowy Chlejus z malinami:
Biszkopt:
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki)
- 60 g cukru (5 łyżek)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
- 3 białka
- 100 g wiórków kokosowych (szklanka)
- 60 g cukru (5 łyżek)
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Frużelina malinowa:
- 200 g malin mrożonych/świeżych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki zimnej wody
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy)
- łyżka maki ziemniaczanej
- 60 g cukru (5 łyżek)
- 50 ml likieru kokosowego
Dodatkowo: 150 ml likieru kokosowego (może też być nalewka kokosowa, albo syrop barmański kokosowy wymieszany z mlekiem i wódką w proporcji 1:1:1)
Przygotowanie
Masa budyniowa
Rozpoczynamy od ugotowania budyniu. W garnku zagotowujemy 800 ml mleka. W pozostałych 200 ml rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy żółtka i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Mieszankę wlewamy powoli do wrzącego mleka i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, garnek zdejmujemy z ognia, budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i likier kokosowy, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Krem jest gotowy.
Biszkopty
Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 18 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy biszkopt kokosowy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Masę wylewamy na blaszkę, której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Frużelina
Przygotowujemy frużelinę. Owoce umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i częściowo się rozpadną, dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu.
Składamy ciasto. Biszkopt nasączamy połową likieru kokosowego i układamy na dnie blaszki. Na nim rozsmarowujemy frużelinę malinową. Na frużelinę wykładamy masę budyniową i wyrównujemy. Spodnią część biszkoptu kokosowego nasączamy likierem kokosowym. Układamy go na masie budyniowej i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na efektowne ciasto:
Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję
Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką
Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą
Obłędny bananowiec na biszkopcie
Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino
Piękne ciacho. Pozdrawiam.