Maślane ciasto ze śliwkami to bardzo szybki wypiek, który sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, albo dla niespodziewanych gości. Wychodzi mięciutkie, puszyste i wilgotne – idealna dla wszystkich wielbicieli ciast bez kremu, ale za to z owocami. Ciasto ucierane zostało przygotowane ze śliwkami, ale na wierzch można dać dowolne inne owoce np. jabłka, gruszki, maliny, borówki czy brzoskwinie.
Jak przechowywać maślane ciasto ze śliwkami?
Aby ciasto długo zachowało świeżość i nie zrobiło się suche, najlepiej po przestudzeniu zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Można się wtedy cieszyć pysznym ciastem przynajmniej przez 3-4 dni.
Składniki na maślane ciasto ze śliwkami:
- 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka)
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g masła
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu migdałowego (może też być inny ulubiony)
- 400 g śliwek
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być z temperaturze pokojowej. Biała jaj oddzielamy od żółtek. Biała ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Masło kroimy na kawałki, przekładamy do miski i ucieramy na średnich obrotach miksera przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy cukier i znowu ucieramy kilka minut. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku i ekstrakt zapachowy. Kiedy masa będzie jednolita powoli wsypujemy mąkę. Następnie odstawiamy mikser, do miski z ciastem dodajemy ubite białka i całość mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy na blaszkę (moja ma wymiary 24x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasno układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź