Zrazy z mięsa mielonego w sosie to pyszne i trochę niecodzienne danie, które można podać na niedzielny obiad. Za sprawą kilku dodatków, które dodajemy z mięsa, jest to taka klasyka w nowoczesnym wydaniu.
Z czym podać zrazy z mięsa mielonego w sosie?
Do mięsa sprawdzą się oczywiście gotowane ziemniaki lub puree ziemniaczane. Można je również podać z kaszą czy ryżem. Do tego świetnie będą pasować buraczki lub kiszone ogórki.
Składniki na zrazy z mięsa mielonego w sosie:
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, w lżejszej wersji może też być z indyka)
- duża papryka czerwona pieczona
- 5-6 pieczarek marynowanych
- garść suszonej żurawiny (50 g)
- jajko
- kajzerka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka ostra
Sos:
- duża cebula
- szklanka bulionu drobiowego
- łyżeczka musztardy (dałam musztardę gruszkową, ale inna też może być)
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około pół godziny, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę.
Żurawinę zalewamy gorącą wodą, ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę.
Bułkę rwiemy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy ją na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru mleka i rozdrabniamy widelcem.
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, bułkę tartą, paprykę, pieczarki, żurawinę i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa i formujemy kotlety.
Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na niewielkim ogniu przez około 10 minut z każdej strony. Odstawiamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor. Bulion mieszamy z musztardą, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię i gotujemy 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety z powrotem wkładamy na patelnię z sosem.
Zostaw odpowiedź