Muffinki Stforki to pyszne babeczki z dodatkiem purre z dyni, ozdobione kremem oreo i ciasteczkami, tworzącymi śmieszne potworki. Takie deserki świetnie sprawdzą się na Halloween czy inną dziecięcą imprezę.
Jak przygotować Muffinki Stforki?
Ich przygotowanie nie jest trudne, wystarczy wymieszać ze sobą suche i mokre składniki, następnie ciasto przełożyć do formy i upiec w piekarniku. Następnie trzeba jedynie poświęcić trochę czasu na wyciśnięcie kremu na muffiny i powciskanie ciastek tworzących uszy stworka.
Składniki na Muffinki Stforki (12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
- 4 jajka rozmiar L
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 220 g puree z dyni
- 100 ml oleju rzepakowego (niecałe pół szklanki)
- 130 g cukru (2/3) szklanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka przeprawy do piernika
- szczypta soli
Krem oreo:
- 200 g o masła
- 120 g cukru pudru (szklanka)
- 200 g serka śmietankowego
- łyżka kakao
- krem z ciasteczek oreo
Dodatkowo:
6 sztuk ciasteczek oreo
12 par cukrowych oczu
Przygotowanie
Aby przygotować puree z dyni należy pokroić dynię razem ze skórą na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Następnie ułożyć ją skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 45 minut (do miękkości). Upieczony miąższ dyni należy oddzielić łyżką od skórki i zmiksować blenderem na gładką masę.
Przygotowujemy muffiny. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenną, dodajemy do nich jogurt, olej, puree z dyni i cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką.
Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Do masła dodajemy serek śmietankowy, kakao i krem oddzielony z kruchych ciasteczek oreo. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zaczynając od brzegu muffinek wyciskamy okręgi kremu, zbliżając się do środka. Ciasteczka oreo przekrawamy na pół i układamy po obu stronach muffinek dociskając do kremu, co stworzy uszy. Między uszami układamy cukrowe oczy.
Muffinki wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem zastygł.
Zobacz inne przepisy na muffiny:
Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis
Muffinki z polewą czekoladową – szybkie słodkości do kawy
Cytrynowe muffinki
Muffinki Bree z Desperate Housewives
Muffinki piernikowe
Zostaw odpowiedź