Babka marmurkowa to smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na wielkanocnym stole. Przepis jest stary i wypróbowany – zawsze wychodzi i nie sprawia żadnych trudności, a babka wychodzi miękka i puszysta.
Jak przygotować babkę marmurkową?
Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie ubijamy masło z cukrem, dodajemy do niego żółtka i wymieszane mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto mieszamy z białkami. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao. Ciasto na babkę jest gotowe, wystarczy przełożyć je na blaszkę i piec przez około 45 minut w piekarniku.
Składniki na babkę marmurkową:
-
200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki)
-
100 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki)
-
150 g cukru (3/4 szklanki)
-
200 g masła
-
5 jajek
-
łyżeczka ekstraktu migdałowego
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
łyżka kakao
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło również ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Cały czas ubijając, do masła dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ekstrakt zapachowy i powoli wsypujemy mąki. Miksujemy do połączenia się składników.
Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. 1/3 masy przekładamy do innej miski, dodajemy do niej kakao i mieszamy.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 11 na 30 cm) wlewamy najpierw jasne ciasto, następnie to z kakao. Patyczkiem lub widelcem robimy w cieście zygzaki.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół.
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można posypać ją cukrem pudrem, albo oblać lukrem lub polewą czekoladową.
Zostaw odpowiedź