Hreczanyki to pyszna regionalna potrawa, którą można podać na sycący i pyszny obiad dla całej rodziny. Takie kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej są bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne. Powstają z kilku niewyszukanych i tanich składników, które są dostępne przez cały rok. Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to taka potrawa z pewnością przypadnie wam do gustu, a jeśli za nią nie przepadacie, to może dzięki hreczanykom się do niej przekonacie.
Z czym podać hreczanyki?
Świetnie sprawdzi się do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, ale nie jest to konieczność. Możecie je podać według własnych upodobań. Myślę, że sprawdzi się np. zasmażana kapusta (a w sezonie młoda kapusta ze śmietaną) czy buraczki albo sos chrzanowy.
Składniki na hreczanyki (około 10 sztuk):
- 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z indyka, w oryginale wykorzystuje się wieprzowe)
- 200 g kaszy gryczanej prażonej
- 3 jajka
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta (można nawet trochę dłużej, nie musi być sypka) i odstawiamy do wystudzenia. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do dużej miski przekładamy ostudzoną kaszę, mięso mielone, cebulę, czosnek i wbijamy jajka. Dodajemy również przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie z masy formujemy kotlety. Najlepiej zrobić to zwilżonymi wodą dłońmi. Układamy je na patelni z rozgrzaną sporą warstwą oleju (około 1/3 szklanki). Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz przepisy na inne dania z kaszą gryczaną:
Kaszotto z warzywami (300 kcal)
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi po lwowsku
Papryka faszerowana kaszą gryczaną (292 kcal)
Kotlety z kaszy gryczanej (156 kcal)
Zostaw odpowiedź