Truskawkowa Pianka na biszkopcie to lekkie i przepyszne ciasto idealne na ciepłe, letnie dni. Następnym razem zrobię je z podwójnej porcji, gdyż znika błyskawicznie ze stołu. Biszkopt, truskawki, biała czekolada i lekka jak chmurka jogurtowa pianka tworzą połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
Składniki na Truskawkową Piankę na biszkopcie:
Biszkopt:
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki)
- 60 g cukru (5 łyżek)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka truskawkowa:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany 30%
- 1,5 opakowania galaretki (około 105 g – dałam truskawkową i pół cytrynowej)
- 250 g truskawek
- 200 ml wody
Pianka cytrynowa:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany 30%
- 1,5 opakowania galaretki (cytrynowa)
- 300 ml wody
Dodatkowo:
250 g truskawek, 100 g białej czekolady, sok z połówki pomarańczy wymieszany z wodą do nasączenia ciasta
Przygotowanie
Biszkopt:
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 18 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pianki:
Galaretki na piankę cytrynową i truskawkową rozpuszczamy osobno w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawkom na piankę odcinamy szypułki, myjemy je i miksujemy blenderem. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno.
Do miski przekładamy jogurt, dodajemy zmiksowane truskawki i zimną, ale jeszcze płynną różową galaretkę. Miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Piankę truskawkową wykładamy na nasączony sokiem pomarańczowym biszkopt i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Resztę truskawek kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy również piankę cytrynową – jogurt, jeszcze płynną galaretkę cytrynową i bitą śmietanę mieszamy ze sobą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i na tężejącą piankę truskawkową wykładamy kawałki truskawek. Nakrywamy je pianką cytrynową. Wierzch posypujemy startą białą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 5-6 godzin.
Zostaw odpowiedź