Zapiekanki gyros z kurczakiem i serem żółtym to wyjątkowo pyszny przepis na chrupiące bagietki na ciepło, które można podać na imprezie czy jako kolację dla większej ilości osób. Są sycące, kolorowe i świetnie smakują. Zestawienie kilku prostych składników, tworzy udaną kompozycję, obok której ciężko przejść obojętnie.
Składniki na zapiekanki gyros:
- 4 półbagietki
- 2 duże piersi z kurczaka + sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
- niewielka czerwona cebula
- 4 ogórki małosolne lub konserwowe
- 200 g sera żółtego
Sos pomidorowy:
- szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- oregano, bazylia, ostra papryka, pieprz ziołowy, sól
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i sporą ilością przyprawy do gyrosa. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut do lodówki. Następnie mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy przez kilka minut, aż straci różowy kolor. Mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy sos pomidorowy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.
Cebulę kroimy w piórka, ogórki w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę bagietki smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy na niej kawałki kurczaka, cebulę i ogórki. Całość posypujemy serem żółtym.
Bagietki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Zapiekamy przez około 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można je polać ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym albo posypać szczypiorem czy świeżymi ziołami. Podajemy na ciepło od razu po zapieczeniu.
świetny przepis, zrobiłam z córkami. Zosi smakowało najbardziej, Dziękuję Pani Mileno