Sałatka Naprzemienna ze śledziem i burakami składa się z dwóch warstw: tej śledziowej z ziemniakami i groszkiem, oraz buraczanej z cebulką. Ułożone na przemian warstwy ładnie się prezentują na stole, a całość smakuje wyśmienicie.
Taka sałatka świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprezy karnawałowe czy andrzejkowe. Przyciąga wzrok i wszyscy chętnie po nią sięgają. Z podanych składników wyszły mi dwa półmiski sałatki, takie jak na zdjęciu.
Składniki na sałatkę Naprzemienną:
Warstwa śledziowa:
- 300 g płatów śledziowych (mogą być z marynaty octowej lub w oleju)
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 jabłko
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Warstwa buraczana:
- 400 g gotowanych buraków
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Opcjonalnie: pęczek szczypioru
Przygotowanie
Buraki (kupuję w woreczku, już ugotowane) zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Buraki odciśnij z nadmiaru płynu, przełóż do miski. Dodaj cebulę, sok z cytryny, cukier, sól i pierz. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj warstwę śledziową. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odstaw do wystudzenia, obierz i pokrój w kostkę. Śledzie odsącz z zalewy, śledzie z beczki wymocz przez kilka godzin. Śledzie pokrój w dużą kostkę. Ogórki pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Jabłko obierz, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Majonez, śmietanę i musztardę wymieszaj ze sobą. Wszystkie składniki dodaj do jednej miski, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Na jednym dużym lud dwóch mniejszych podłużnych półmiskach układaj na przemian sałatkę śledziową i buraczaną. Możesz posypać posiekanym szczypiorem. Sałatkę odłóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Zostaw odpowiedź