Bułeczki czosnkowe z serem to przepyszne domowe pieczywo, które ostatnio skradło nasze podniebienia i domownicy co rusz proszą, żebym je znowu upiekła. Wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Smakują wybornie posmarowane samym masłem, a na ciepło po upieczeniu można je wcinać bez żadnych dodatków. Dwudniowe można podgrzać przez chwilkę w mikrofalówce, to przepyszne!
Składniki na bułeczki czosnkowe z serem (około 14 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- opakowanie suchych drożdży (8 g)
- 250 ml mleka 2%
- 50 ml oleju
- 2 żółtka
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Dodatkowo:
- 100 g masła
- 5 ząbków czosnku
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- 100 g sera cheddar
- białko jajka do posmarowania
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i przyprawę suszone pomidory. Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko, żółtka jajek i olej. Ręcznie lub za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Przygotowanie bułek
Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Do masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i suszony czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na blat lub stolicę oprószoną mąkę. Ciasto ponownie wyrabiaj ręką przez minutę. Podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na dość cienki prostokąt grubości około 0,5 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj masło z czosnkiem i posyp 1/3 startego sera żółtego. Prostokąt złóż na pół równoległe do dłuższego boku. Rozwałkuj go, dociskając obie części do siebie. Ciasto pokrój nożem na około 3 cm paski. Każdy pasek skręć kilka razy, tworząc spiralę. Następnie spiralę zwiąż w luźni węzeł, a końce zawiń do środka, tworząc okrągłą bułkę (zobacz na filmiku jak to zrobić).
Bułki układaj w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut, do „napuszenia”. Kiedy bułki trochę podrosną, posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp resztą sera żółtego.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Bułki można jeść zaraz po upieczeniu lub po ostudzeniu.
Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:
Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym
Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne
Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia
Bułki pszenne na jogurcie
Bułeczki kukurydziane z sezamem – pyszne domowe pieczywo
Zostaw odpowiedź