Golce czyli kluski przygotowane z ziemniaków gotowanych i surowych rodem z kuchni kaszubskiej. Są bardzo mięciutkie i delikatne. Powstają z podstawowych i tanich składników, które zazwyczaj mamy w domu. Świetnie sprawdzą się kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Wystarczy dodać taką samą ilość surowych ziemniaków, jajko i mąkę i ugotować kluski we wrzącej wodzie.
Z czym podać golce?
Można podać je jako samodzielne danie, okraszone skwarkami z boczku czy podsmażoną cebulą, lub posypane pokruszonym twarogiem. Sprawdzą się również dodatek do jakiegoś mięsa duszonego lub pieczonego, kotletów czy sosu.
Składniki na golce (4 porcje):
- 0,5 kg ziemniaków gotowanych
- 0,5 kg ziemniaków surowych
- jajko
- 3 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 (50 g)
- sól
Dodatkowo: kawałek boczku, cebula do okrasy
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) przepuść przez maszynkę do mięsa na małych oczkach. Surowe ziemniaki obierz, umyj dokładnie i zetrzyj na tarce do przecierania. Ziemniaki odstaw na sito i podłóż pod nie miskę. Mieszaj je łyżką przez 2-3 minuty, aby jak najwięcej wody wypłynęło przez sito. Surowe ziemniaki połącz z tymi ugotowanymi. Dodaj jajko, mąkę, około pół łyżeczki skrobi. Wodę z surowych ziemniaków odlej, a skrobię, która pozostała na dnie dodaj do reszty składników. Całość wymieszaj ręką na jednolitą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Zmniejsz moc palnika, aby tylko lekko bulgotała. Na wrzącą wodę wrzucaj uformowane z masy ziemniaczanej kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotuj je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odławiaj łyżką cedzakową.
Na rozgrzaną patelnię wsyp boczek pokrojony w kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki smaż do zarumienienia. Taką okrasę rozprowadź na kluskach.

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:
Kluski ziemniaczane z kapustą kiszoną – pyszny pomysł na obiad
Kuglonki – kujawskie kluski ziemniaczane
Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis
Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie
Zostaw odpowiedź