Grzyby po grecku to pełna smaku sałatka, przygotowana z leśnych grzybów i warzyw korzeniowych, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, tostów, pieczonych i grillowanych mięs czy farsz do tarty. Smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Grzyby po grecku to idealna propozycja na zimowe zapasy. Szczególnie wtedy, gdy sezon grzybowy trwa w pełni, a lasy obfitują w prawdziwki, podgrzybki, czy kurki, warto pomyśleć o przetworach na dłuższy czas. Ta sałatka to świetna alternatywa dla tradycyjnych marynat i grzybów w occie – łączy smak grzybów z bogactwem warzyw, tworząc smaczną i sycącą przekąskę.
Składniki na grzyby po grecku (12 słoików po 0.5 l):
- 3 kg grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, maślaki)
- 600 g marchewki
- 500 g selera
- 150 g korzenia pietruszki
- 500 g cebuli
- 350 g koncentratu pomidorowego
- 120 ml octu 10%
- 150 ml oleju
- 5 łyżek cukru
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 łyżki soli
- około 150 ml wody
Przygotowanie
Grzyby leśne dokładnie wyczyść wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym i oskrobując trzonki nożem. Grzyby mogą być różnej wielkości, nie tylko te najmniejsze i twarde. Pokrój je na niezbyt małe kawałki. Grzyby opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez około 7-8 minut od momentu, kiedy zaczną wrzeć. Grzyby odcedź.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj warzywa korzeniowe, wlej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną.
Warzywa przełóż do dużego garnka, dodaj grzyby, koncentrat pomidorowy, olej, ocet, cukier, sól i pieprz. Całość wymieszaj i duś, aż całość zacznie wrzeć. Gotuj przez 3-4 minuty.
Gorącą sałatkę grzybową przełóż do do wyparzonych słoików, do około 2/3 wysokości. Ranty słoików wytrzyj do sucha i zakręć pokrywki.
Pasteryzacja
Słoiki z gorącą sałatką grzybową przełóż na blaszkę, tak by się nie stykały i włóż do piekarnika nagrzanego do 120 C. Pasteryzuj je przez 40 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie piekarnik wyłącz, słoiki wyjmij i odwróć do góry dnem na około 12 godzin.
Zostaw odpowiedź