Ciasto Pierrot to prosty, szybki i niezwykle smaczny sposób na wspaniały domowy wypiek, który sprawdzi się zarówno do kawy w zimowe popołudnie, jak i na święta czy inne okazje. To pyszne połączenie wilgotnego ciasta piernikowego, delikatnego sernika gotowanego, herbatników i aksamitnej polewy czekoladowej. Przygotowanie ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych narzędzi. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz.
Składniki na Ciasto Pierrot:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 3 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawa do piernika
- mały słoiczek dżemu truskawkowego lub o innym smaku (190 g)
Sernik gotowany:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g śmietany 18%
- 4 jajka rozmiar L
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- pół szklanki cukru
Dodatkowo:
100 g herbatników, pół tabliczki czekolady, 2 łyżki kakao, 3 łyżki śmietany
Przygotowanie
Ciasto
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka roztrzep rózgą kuchenną, dodaj do nich jogurt, olej i cukier. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie mokre składniki wsyp do suchych i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około: 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładaj w mniej więcej równych odstępach po łyżeczce dżemu.
Ciasto włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Sernik gotowany
Wszystkie składniki na sernik włóż do garnka. Wymieszaj wszystko miotełką albo łyżką, aby powstała jednolita masa. Ustaw garnek na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Jeśli boisz się, że masa się przypali, garnek włóż do większego garnka z gotującą się wodą i w ten sposób podgrzewaj masę.
Gorący ser wyłóż na ciasto. Na wierzchu ułóż herbatniki. Całość odstaw do wystudzenia.
Polewa
W rondelku, cały czas mieszając, podgrzewaj czekoladę z kakao i śmietaną, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch ciasta i rozsmaruj po całej powierzchni.
Zobacz inne przepisy na ciasto z serem:
Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną
Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi
Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie
Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera
Aksamitny sernik z bezą
Zostaw odpowiedź