Ciasto Pierrot – szybki przepis bez użycia miksera

Ciasto Pierrot – szybki przepis bez użycia miksera
Ciasto Pierrot – szybki przepis bez użycia miksera

Ciasto Pierrot to prosty, szybki i niezwykle smaczny sposób na wspaniały domowy wypiek, który sprawdzi się zarówno do kawy w zimowe popołudnie, jak i na święta czy inne okazje. To pyszne połączenie wilgotnego ciasta piernikowego, delikatnego sernika gotowanego, herbatników i aksamitnej polewy czekoladowej. Przygotowanie ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych narzędzi. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz.

 

Składniki na Ciasto Pierrot:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 3 jajka rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawa do piernika
  • mały słoiczek dżemu truskawkowego lub o innym smaku (190 g)

 

Sernik gotowany:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • pół szklanki cukru

 

Dodatkowo:

100 g herbatników, pół tabliczki czekolady, 2 łyżki kakao, 3 łyżki śmietany

 

Przygotowanie

Ciasto

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajka roztrzep rózgą kuchenną, dodaj do nich jogurt, olej i cukier. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie mokre składniki wsyp do suchych i wymieszaj łyżką.

Ciasto przełóż na blaszkę (wymiary około: 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładaj w mniej więcej równych odstępach po łyżeczce dżemu.

Ciasto włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Sernik gotowany

Wszystkie składniki na sernik włóż do garnka. Wymieszaj wszystko miotełką albo łyżką, aby powstała jednolita masa. Ustaw garnek na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Jeśli boisz się, że masa się przypali, garnek włóż do większego garnka z gotującą się wodą i w ten sposób podgrzewaj masę.

Gorący ser wyłóż na ciasto. Na wierzchu ułóż herbatniki. Całość odstaw do wystudzenia.

Polewa

W rondelku, cały czas mieszając, podgrzewaj czekoladę z kakao i śmietaną, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch ciasta i rozsmaruj po całej powierzchni.

Ciasto Pierrot – szybki przepis bez użycia miksera
Ciasto Pierrot – szybki przepis bez użycia miksera

 

Zobacz inne przepisy na ciasto z serem:

Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną

Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Aksamitny sernik z bezą