Ciasto Słodka Fantazja – cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami

Ciasto Słodka Fantazja - cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami
Ciasto Słodka Fantazja - cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami

Ciasto Słodka Fantazja to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdzi się na każdą większą lub mniejszą okazję, a także do popołudniowej kawy. Jest lekkie, orzeźwiające i nieprzesłodzone. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu cynamonowego, gruszek, lekkiego kremu budyniowego bez masła i kajmaku z orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Całość tworzy niezapomnianą kompozycję.

Ciasto Słodka Fantazja - cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami
Ciasto Słodka Fantazja – cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami

Składniki na ciasto Słodka Fantazja:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 500 g ricotty
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

Gruszki w galaretce:

  • 1 kg gruszek
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki w zielonym kolorze

Dodatkowo:

  • 4 łyżki kajmaku
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

 

Przygotowanie

Biszkopt

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około: 24×24 cm, może też być większa, bo ciasto wychodzi wysokie), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu biszkopt przekrój na dwa równe blaty.

Gruszki w galaretce

Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazdka nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż je na patelnię i duś na średnim ogniu, aż zaczną robić się miękkie. Dodaj wodę i cukier. Duś jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gruszki zdejmij z ognia, wsyp do nich galaretkę i wymieszaj dokładnie. Całość odstaw do wystygnięcia, aż masa zacznie lekko tężeć.

Następnie wyłóż ją na spodni wierzch biszkoptu.

Krem budyniowy

Do 200 ml mleka wsyp proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i dodaj jajko. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę.

Resztę mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.

Krem zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Do miski przełóż ricottę i miksuj dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie, nie przerywając miksowania wlej żelatynę.

Składanie ciasta

Krem budyniowy wyłóż na gruszki i wyrównaj. Nakryj go drugim blatem biszkoptu. Na biszkopcie rozsmaruj kajmak i posyp rozdrobnionymi orzeszkami. Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Ciasto Słodka Fantazja - cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami
Ciasto Słodka Fantazja – cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami

Zobacz inne przepisy z gruszką:

Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami

Racuszki z gruszką bez drożdży – błyskawiczne do zrobienia

Koktajl z gruszek i banana na śniadanie

Biszkopt z gruszkami i cytrynową pianką