Bułki z serka wiejskiego robi się prosto i błyskawicznie, a wychodzą bardzo smaczne, mięciutkie, delikatne i puszyste. Dzięki dodatkowi serka wiejskiego, są bogate w białko i cenne składniki odżywcze. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem domowego pieczywa, jednocześnie dbając o zdrowie i linię.
Przepis można dowolnie modyfikować dodając inne zioła i przyprawy, słonecznik, czy pestki dyni, a także inny rodzaj mąki np. orkiszową.
Z czym podać bułki z serka wiejskiego?
Można je przekroić, posmarować masłem, serkiem kanapkowym czy pastą jajeczną, ułożyć wędlinę i warzywa – mamy wtedy pyszne kanapki. Można je także podać jako dodatek do zupy, burgerów, jajecznicy czy sałatek.
Składniki na bułki z serka wiejskiego (4 sztuki):
- 200 g serka wiejskiego
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko rozmiar L
- 2 łyżki siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki bazylii i czosnku staropolskiego
- szczypta soli
Przygotowanie
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc serek i jajko wyjmij wcześniej z lodówki. Suche składniki, czyli mąkę, siemię lniane, sól, proszek do pieczenia i zioła wymieszaj ze sobą. Serek wiejski wymieszaj z jajkiem. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, najpierw wymieszaj łyżką, a potem już ręcznie zagnieć ciasto. Możesz podsypać delikatnie mąką, jeśli jest zbyt lepiące. Ciasto podziel na 4 części i uformuj okrągłe bułeczki.
Przełóż je do naczynia do zapiekania i piecz w air fryerze przez 20 minut w 180 C. Bułki możesz również upiec w piekarniku, wtedy czas pieczenia będzie nieco dłuższy 25-30 minut.

Zostaw odpowiedź