Jogurtownik z malinami i polewą – szybki hit z airfryera

Jogurtownik z malinami i polewą – szybki hit z airfryera
Jogurtownik z malinami i polewą – szybki hit z airfryera

Jogurtownik z malinami i polewą to lekki, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu deser, który zrobisz bez użycia piekarnika. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości i airfryer – a efekt zaskakuje! Ciasto ma puszystą, kremową konsystencję, przyjemnie owocowy akcent dzięki malinom i czekoladową polewę, która dodaje mu słodkiego wykończenia. Idealne ciasto na lato – nie za słodkie, lekkie i… robi się praktycznie samo!

Nie masz airfryera? Nic nie szkodzi – jogurtownik możesz upiec również w piekarniku. Wystarczy nagrzać go do 160°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piec przez około 60–70 minut, aż wierzch się lekko zarumieni, a masa będzie ścięta. Smakuje równie pysznie!

Składniki jogurtownik z malinami i polewą:

  • 3 jajka
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 4 łyżki cukru (może być erytrytol lub inny słodzik)
  • opakowanie budyniu śmietankowego (około 40 g)
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • garść malin (świeże lub mrożone)

 

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki kakao
  • około 40 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Białka jajek oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera.

Jogurt zmiksuj robotem kuchennym z cukrem, żółtkami, aromatem zapachowym i budyniem na jednolitą masę. Do masy dodaj białka i całość ostrożnie wymieszaj łyżką.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja to tortownica o średnicy 18 cm) wyłóż biszkopty, a na nie wylej masę jogurtową. Wierzch wyrównaj i posyp malinami.

Blaszę włóż do do koszyka airfryera. Ustaw temperaturę 160 C i czas 20 minut. Po tym czasie ustaw 120 C i piecz jeszcze około 45 minut.

Ciasto odstaw do wystudzenia.

W rondelku na małym ogniu rozpuść kakao z czekoladą i mlekiem. Składniki cały czas mieszaj, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby, jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze mleka. Polewę wylej na wierzch ciasta.

Jogurtownik z malinami i polewą – szybki hit z airfryera
Jogurtownik z malinami i polewą – szybki hit z airfryera

 

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Dżemowiec – proste ciasto z dżemem bez miksera

Ciasto czekoladowe z malinami – takie proste, a jakie pyszne!

Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików

Szybkie ciasto z owocami na maślance (bez miksera)