Szpinakowe naleśniki z piekarnika to pomysłowy i efektowny sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. Delikatne naleśniki z dodatkiem świeżego szpinaku w środku kryją aromatyczny farsz z kurczaka, warzyw i ciecierzycy, a całość zapiekana jest z mozzarellą i pomidorami. Danie świetnie sprawdzi się nie tylko na świeżo – bez problemu można je przygotować dzień wcześniej i odgrzać, co czyni je idealną propozycją na zabiegany tydzień.

Składniki na szpinakowe naleśniki z piekarnika:
Naleśniki (8 sztuk):
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml mleka 2%
- 200 ml wody
- 2 jajka rozmiar L
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 papryka czerwona
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek suszony, papryka ostra
Dodatkowo:
- 2 kulki mozzarelli
- 2 pomidory
Przygotowanie
Naleśniki
Mąkę przesiej przez sito. Umyty szpinak zmiksuj blenderem razem z jajkami na gładką, jednolitą masę. Mąkę i szpinak przełóż do miski, dodaj mleko, wodę i sól. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi kuchennej i odstaw na 20 minut. Ciasto powinno być dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię o średnicy około 28 cm z odrobiną oleju wlewaj szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Smaż je z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć przy pomocy drewnianej łopatki i smaż na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu i nakryj je miską czy pokrywką.
Nadzienie
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej około 2 łyżki oleju i wrzuć pierś z kurczaka. Smaż, aż straci różowy kolor. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Wszystkie składniki smaż na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, sos sojowy i przyprawy. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Pieczenie
Na naleśniki nakładaj po sporej łyżce farszu i zwijaj je w rulon. Układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na wierzchu naleśników.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut z termoobiegiem.

Zobacz inne przepisy na niebanalne naleśniki wytrawne:
Naleśniki zapiekane z pysznym farszem pieczarkowym
Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań
Naleśniki po meksykańsku
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem
Naleśniki ruskie z serem żółtym
Zostaw odpowiedź