Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie

Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie
Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie

Szpinakowe naleśniki z piekarnika to pomysłowy i efektowny sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. Delikatne naleśniki z dodatkiem świeżego szpinaku w środku kryją aromatyczny farsz z kurczaka, warzyw i ciecierzycy, a całość zapiekana jest z mozzarellą i pomidorami. Danie świetnie sprawdzi się nie tylko na świeżo – bez problemu można je przygotować dzień wcześniej i odgrzać, co czyni je idealną propozycją na zabiegany tydzień.

Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie
Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie

Składniki na szpinakowe naleśniki z piekarnika:

Naleśniki (8 sztuk):

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml mleka 2%
  • 200 ml wody
  • 2 jajka rozmiar L
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka czerwona
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek suszony, papryka ostra

 

Dodatkowo:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory

 

Przygotowanie

Naleśniki

Mąkę przesiej przez sito. Umyty szpinak zmiksuj blenderem razem z jajkami na gładką, jednolitą masę. Mąkę i szpinak przełóż do miski, dodaj mleko, wodę i sól. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi kuchennej i odstaw na 20 minut. Ciasto powinno być dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię o średnicy około 28 cm z odrobiną oleju wlewaj szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Smaż je z jednej strony około półtora minuty, następnie obróć przy pomocy drewnianej łopatki i smaż na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewaj już oleju. Usmażone naleśniki układaj w stosik na talerzu i nakryj je miską czy pokrywką.

Nadzienie

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz przyprawami i odstaw przynajmniej na 15 minut. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej około 2 łyżki oleju i wrzuć pierś z kurczaka. Smaż, aż straci różowy kolor. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Wszystkie składniki smaż na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, sos sojowy i przyprawy. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Pieczenie

Na naleśniki nakładaj po sporej łyżce farszu i zwijaj je w rulon. Układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mozzarellę i pomidory pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na wierzchu naleśników.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut z termoobiegiem.

Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie
Szpinakowe naleśniki z piekarnika – pomysłowy obiad, który robi wrażenie

Zobacz inne przepisy na niebanalne naleśniki wytrawne:

Naleśniki zapiekane z pysznym farszem pieczarkowym

Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań

Naleśniki po meksykańsku

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

Naleśniki ruskie z serem żółtym