Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa
Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

Pasta jajeczna z pomidorem i serem żółtym, jest prosta i błyskawiczna do zrobienia, a smakuje pysznie. Jest wyśmienitym smarowidłem na kanapki. Z własnoręcznie upieczonym chlebem smakuje rewelacyjnie. Pastę można przygotować dzień wcześniej, a rano tylko posmarować nią chleb, ewentualnie dodać na wierzch jeszcze jakieś dodatki, np. kiszonego ogórka czy paprykę i śniadanie mamy gotowe. Jest to bardzo dobry pomysł na szybki posiłek, kiedy rano nie mamy czasu na [przygotowanie czegokolwiek.

 

Składniki na pastę jajeczną z pomidorem:

    • 4 jajka
    • 100 g sera żółtego
    • pomidor
    • mały pęczek szczypiorku
    • łyżka majonezu
    • łyżka jogurtu greckiego
    • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidora nacinamy u góry na krzyż i zanurzamy we wrzątku. Trzymamy go we wrzątku około 2 minuty, następnie obieramy ze skórki, która powinna teraz łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek siekamy. Jajka, pomidora, ser żółty, szczypiorek, majonez i jogurt przekładamy do jednej miski. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

 

Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa
Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa

Zobacz inne przepisy na szybkie pasty do pieczywa:

Pasta twarogowa do pieczywa

Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Fit pasta jajeczna (bez majonezu)

Pasta z ryby w pomidorach

Print Friendly, PDF & Email