Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć makowca 😉 Polecam przepis na biszkopt przełożoną masą makową – w wersji szybkiej z gotową masą makową albo w wersji smaczniejszej z własnoręcznie przygotowaną.
Składniki:
Ciasto:
- 7 jaj
 - szklanka cukru
 - półtora szklanki mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - łyżka octu
 
Masa makowa:
- puszka gotowej masy makowej
 
albo:
- 500 maku
 - 3 jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 250 g masła
 - 3 łyżki miodu
 - ok 230 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy)
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Dodatkowo
- ok 200 g powideł śliwkowych
 - 2 łyżki masła
 - 4 łyżki kakao
 - 2 łyżki cukru
 - 3 łyżki wody
 
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x26cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na trzy warstwy.
Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dokładnie odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Do maku dodajemy bakalie, miód, jajka, mąkę i cukier. Mieszamy dokładnie. W rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy masę makową i mieszamy. Masę chwilę podgrzewamy. Dolny blat biszkopta smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego wykładamy połowę masy makowej, nakrywamy posmarowanym powidłami drugim blatem i czynność powtarzamy.
Masło, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko schłodzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.












Zostaw odpowiedź