Lekka sałatka z brokułem i tuńczykiem

Dietetyczna, ale pożywna sałatka z brokułem, tuńczykiem i jajkiem. Szybka i nieskomplikowana. Porcja ma tylko 224 kcal.

Składniki (na 4 porcje):

  • brokuł
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Kukurydzę wysypujemy na sitko i odsączamy. Tuńczyka również odsączamy i lekko rozdrabniamy widelcem. Jajka obieramy i kroimy w sporą kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, mieszamy, przyprawiamy i polewamy jogurtem wymieszanym z chrzanem.

salatka_brokul_tunczyk

Print Friendly, PDF & Email