Bigos cygański z tradycyjnym bigosem nie ma nic wspólnego, gdyż są to klopsiki w słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami, papryką i ogórkami konserwowymi. Danie jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane z ryżem. W sam raz na szybki rodzinny obiad.
Składniki na Bigos cygański:
Składniki na klopsiki:
- 250 g mięsa mielonego (wieprzowego)
- jajko
- około 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory (przyprawa)
Składniki na bigos:
- 250 g pieczarek
- 3 średnie cebule
- 5-6 kawałków papryki konserwowej
- 4-5 ogórki konserwowe
- pół szklanki ketchupu (najlepiej bez konserwantów, ewentualnie około 150 g przecieru pomidorowego)
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki cukru
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy (może być na tej samej patelni co wcześniej klopsiki). Papryki konserwową odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Ogórki i paprykę dodajemy na patelnię. Wlewamy ketchup wymieszany z wodą i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut, aż sos się częściowo zredukuje. Po tym czasie na patelnię przekładamy klopsiki i potrawę dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Zobacz inne przepisy na bigos:
Bigos Z Kiszonej Kapusty
Bigos Ze Słodkiej I Kiszonej Kapusty
Bigos Z Młodej Kapusty Z Papryką
Lekki Bigos (240 Kcal)
Bigos Z Cukinii
Bigos Z Pieczarek
robie dość czesto i bardzo lubie to danie…zwlaszcza na drugi dzień..;)))
Pyszny, zrobiłam wczoraj i mąż wyjadał wieczorem zimny z garnka a dziś przesłał mi smsa, że ciepły rewelacja.
Dzięki za przepis
Bardzo pyszne jest to danie polecam znajomym!!!