Rustykalne muffinki czekoladowe to prosty przepis na pyszne babeczki, które można zrobić bardzo szybko bez użycia miksera. Wychodzą mięciutkie, nie za słodkie i wilgotne w środku za sprawą czekolady, wręcz rozpływają się w ustach. Żeby je przygotować nie potrzeba żadnych umiejętności kulinarnych, takie muffinki były moimi pierwszymi wypiekami kiedy byłam nastolatką.
Składniki na rustykalne muffinki czekoladowe (12 sztuk):
-
- 260 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 250 ml mleka (szklanka)
- 125 ml oleju (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- tabliczka ulubionej czekolady (dałam z nadzieniem karmelowym)
Przygotowanie
Suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przekładamy do jednej miski i mieszamy. Jajka, mleko i olej wkładamy do drugiej miski i mieszamy za pomocą trzepaczki do ubijania przez 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy łyżką przez chwilę – do połączenia się składników.
Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do około 2/3 wysokości. Do środka każdej muffinki wkładamy kawałek czekolady.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Muffiny wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz inne przepisy na szybkie desery:
Cytrynowe muffinki
Tiramisu – klasyczny włoski deser
Crumble jabłkowe z kruszonką
Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry
Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką
Muffinki czekoladowe to jedne z lepszych:)Ale mnie skusiłaś, chyba zaraz pójdę do kuchni i się za nie wezmę:)