Śledzie w śmietanie – tradycyjny przepis

Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to pyszna i bardzo prosta do zrobienia przekąska na świąteczny czy imprezowy stół. W moim rodzinnym domu takie śledzie podawało się również z ziemniakami z wody na obiad w postny piątek.
W przepisie użyłam białej cebuli, która jest łagodniejsza w smaku i bardziej chrupka od najpopularniejszej w Polsce cebuli żółtej. Jeśli będziecie używać zwykłej cebuli, można ją sparzyć przed przygotowaniem sosu.

 

Składniki na śledzie w śmietanie:

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • 300 ml śmietany 18%
  • spora cebula biała (czosnkowa)
  • kwaśne jabłko
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy 8-12 godzin. Następnie odsączamy je z wody i każdy filet kroimy na trzy lub cztery kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy śmietanę, cukier i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Śledzie układamy w salaterce czy na półmisku i zalewamy przygotowanym sosem przynajmniej godzinę przed podaniem. Śledzie można również po prostu wymieszać z sosem.

Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Sałatka Śledziowa „Do Wódki”

Śledzie Po Cygańsku – Przepis Na Śledzie

Śledzie W Sosie Tatarskim

Śledzie W Zalewie Ketchupowej

Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym

Śledzie Na Obiad