Śledzie w śmietanie to pyszna i bardzo prosta do zrobienia przekąska na świąteczny czy imprezowy stół. W moim rodzinnym domu takie śledzie podawało się również z ziemniakami z wody na obiad w postny piątek.
W przepisie użyłam białej cebuli, która jest łagodniejsza w smaku i bardziej chrupka od najpopularniejszej w Polsce cebuli żółtej. Jeśli będziecie używać zwykłej cebuli, można ją sparzyć przed przygotowaniem sosu.
Składniki na śledzie w śmietanie:
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 300 ml śmietany 18%
- spora cebula biała (czosnkowa)
- kwaśne jabłko
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy 8-12 godzin. Następnie odsączamy je z wody i każdy filet kroimy na trzy lub cztery kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy śmietanę, cukier i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Śledzie układamy w salaterce czy na półmisku i zalewamy przygotowanym sosem przynajmniej godzinę przed podaniem. Śledzie można również po prostu wymieszać z sosem.
Zobacz inne przepisy na śledzie:
Sałatka Śledziowa „Do Wódki”
Śledzie Po Cygańsku – Przepis Na Śledzie
Śledzie W Sosie Tatarskim
Śledzie W Zalewie Ketchupowej
Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym
Śledzie Na Obiad
ja wole w oleju 🙂