Chili con carne to pyszne danie jednogarnkowe rodem z kuchni teksańskiej, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Podajemy je z ryżem, tortillą lub pieczywem. Przepis jest szybki do zrobienia i mało skomplikowany, więc będzie idealny, kiedy mamy ochotę na smaczne, aromatyczne danie, a nie chce nam się siedzieć godzinami w kuchni.
Składniki na chili con carne:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej
- 200 ml bulionu (wołowy lub warzywny)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- 2 czerwone papryczki pepperoni
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz, kolendra, pietruszka, ostra papryka lub chili w proszku (jeśli nie lubicie ostrych potraw, można pominąć)
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, wlewamy bulion oraz passatę pomidorową. Dodajemy również papryki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe:
Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe
Zupa Gulaszowa Po Zbójnicku
Kociołek Chłopski Z Makaronem – Obiad Jednogarnkowy
Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis
Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym
Schab Zapiekany Z Warzywami W Sosie Śmietanowo-Musztardowym
Chilli con carne to jedno z moich ulubionych dań w zimie 🙂 Genialnie rozgrzewa, a jak smakuje…