Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad

Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad
Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad

Ryba pieczona w piekarniku jest soczysta, aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna. Takie danie można podać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki na lekki i zdrowy obiad, który można przygotować w kilka chwil. Nawet osoby będące na diecie redukcyjnej mogą się skusić na to danie, gdyż nie jest wysokokaloryczne. Pamiętajcie też, że ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, gdyż dostarczają one niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów omega-3.

 

Składniki na rybę pieczoną w piekarniku:

  • 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (podałam dorsza)
  • łyżka masła
  • pół pęczka koperku
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Dodatkowo: papier do pieczenia

 

Przygotowanie

Jeśli mamy mrożone filety rybne, to najpierw całkowicie je rozmrażamy i osuszamy. Następnie mniejsze filety przekrawamy na dwa kawałki, a większe na trzy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ryby odstawiamy na około pół godziny.

Przygotowujemy cztery kwadratowe kawałki papieru do pieczenia. Na środku każdego z nich układamy 2-3 kawałki ryby. Na rybach układamy wiórki masła i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Papier do pieczenia zawijamy „w cukierki” i takie paczuszki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 20 minut.

Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad
Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad

Zobacz inne przepisy na rybę na obiad:

Ryba z warzywami pieczona w papilotach

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto

Ryba pieczona pod pierzynką cebulową

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie