Ryba pieczona w piekarniku jest soczysta, aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna. Takie danie można podać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki na lekki i zdrowy obiad, który można przygotować w kilka chwil. Nawet osoby będące na diecie redukcyjnej mogą się skusić na to danie, gdyż nie jest wysokokaloryczne. Pamiętajcie też, że ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, gdyż dostarczają one niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów omega-3.
Składniki na rybę pieczoną w piekarniku:
- 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (podałam dorsza)
- łyżka masła
- pół pęczka koperku
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo: papier do pieczenia
Przygotowanie
Jeśli mamy mrożone filety rybne, to najpierw całkowicie je rozmrażamy i osuszamy. Następnie mniejsze filety przekrawamy na dwa kawałki, a większe na trzy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ryby odstawiamy na około pół godziny.
Przygotowujemy cztery kwadratowe kawałki papieru do pieczenia. Na środku każdego z nich układamy 2-3 kawałki ryby. Na rybach układamy wiórki masła i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Papier do pieczenia zawijamy „w cukierki” i takie paczuszki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 20 minut.
Zobacz inne przepisy na rybę na obiad:
Ryba z warzywami pieczona w papilotach
Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem
Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto
Ryba pieczona pod pierzynką cebulową
Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie
Pyszności 🙂