Karkówka w warzywami – łatwy przepis na obiad

Karkówka w warzywami
Karkówka w warzywami

Karkówka w warzywami duszona w sosie własnym to mało skomplikowany przepis na domowy obiad dla całej rodziny. Można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Danie jest bardzo proste do zrobienia, więc nie powinno nastręczyć trudności nawet początkującym kucharzom. Karkówka wychodzi mięciutka, soczysta i aromatyczna. Pierwotnie miałam dodać do potrawy koncentrat pomidorowy, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że ma wystarczająco bogaty smak, którego już nie trzeba urozmaicać.

 

Składniki na karkówkę w warzywami:

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • cebula
  • 6-7 pieczarek
  • papryka czerwona
  • spora marchew
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, papryka ostra, kolendra, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i przysmażamy na średnim ogniu jakieś 15 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, marchew i paprykę w paski. Do karkówki wrzucamy cebulę, pieczarki i marchew. Całość smażymy jeszcze jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i smażymy 2-3 minuty. Następnie wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Patelnię nakrywamy pokrywką i karkówkę z warzywami dusimy na wolnym ogniu około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.

Karkówka w warzywami
Karkówka w warzywami

 

Zobacz inne dania na obiad z karkówką:

Karkówka Pieczona Z Warzywami – Prosty Przepis Na Domowy Obiad

Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką

Karkówka Duszona Z Warzywami

Gulasz Z Karkówki Z Warzywami

Kotlety Z Karkówki Marynowane W Mleku I Cebuli