Karkówka w warzywami duszona w sosie własnym to mało skomplikowany przepis na domowy obiad dla całej rodziny. Można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Danie jest bardzo proste do zrobienia, więc nie powinno nastręczyć trudności nawet początkującym kucharzom. Karkówka wychodzi mięciutka, soczysta i aromatyczna. Pierwotnie miałam dodać do potrawy koncentrat pomidorowy, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że ma wystarczająco bogaty smak, którego już nie trzeba urozmaicać.
Składniki na karkówkę w warzywami:
- 600 g karkówki wieprzowej
- cebula
- 6-7 pieczarek
- papryka czerwona
- spora marchew
- szklanka wody
- sól, pieprz, papryka ostra, kolendra, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i przysmażamy na średnim ogniu jakieś 15 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, marchew i paprykę w paski. Do karkówki wrzucamy cebulę, pieczarki i marchew. Całość smażymy jeszcze jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i smażymy 2-3 minuty. Następnie wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Patelnię nakrywamy pokrywką i karkówkę z warzywami dusimy na wolnym ogniu około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
Zobacz inne dania na obiad z karkówką:
Karkówka Pieczona Z Warzywami – Prosty Przepis Na Domowy Obiad
Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką
Karkówka Duszona Z Warzywami
Gulasz Z Karkówki Z Warzywami
Kotlety Z Karkówki Marynowane W Mleku I Cebuli
Zostaw odpowiedź