Pianka na biszkopcie to pyszne i lekkie ciasto z pyszną pianką a la ptasie mleczko i warstwą wiśniowej galaretki. Jest nieco czasochłonne, gdyż trzeba pilnować, aby każda warstwa stężała przed nałożeniem kolejnej, ale za to nie wymaga wiele pracy, a jest smaczne, efektowne i szybko znika ze stołu.
Składniki na piankę na biszkopcie:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar M
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
- 3 galaretki pomarańczowe
- 2 szklanki wody po 200 ml
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%)
Warstwa wiśniowa:
- 200 g konfitury wiśniowej
- 400 ml wody
- galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
100 g płatków migdałów
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy piankę. Do miseczki wlewamy 200 ml gorącej wody. Rozpuszczamy w niej półtora galaretki pomarańczowej. Galaretkę odstawiamy do wystudzenia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretkę wiśniową w 400 ml gorącej wody. Po około pół godziny w 200 ml wody rozpuszczamy kolejne półtora galaretki pomarańczowej.
250 g schłodzonego mleka skondensowanego ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut na pianę. Do piany dodajemy chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę pomarańczową (tą, którą robiliśmy wcześniej). Ubijamy jeszcze przez chwilkę.
Wystudzony biszkopt najlepiej przełożyć z powrotem na blaszkę. Na niego wylewamy piankę pomarańczową, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na około 20 minut. Do chłodnej, zaczynającej tężeć galaretki wiśniowej dodajemy konfiturę i mieszamy. Galaretkę wylewamy ostrożnie na blaszkę z pianką, która powinna już stężeć. Blaszkę ponownie wkładamy do lodówki. Po około 20 minutach ubijamy drugą część mleczka i wlewamy do niej galaretkę pomarańczową zrobioną później. Piankę wylewamy na galaretkę z konfiturą wiśniową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Całość wkładamy do lodówki jeszcze na około 2-3 godziny.
Zobacz inne przepisy na piankowe ciasta:
Ciasto Siódme Niebo – pyszny deser piankowy bez pieczenia
Sernik na zimno z melonem (210 kcal)
Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe (145 kcal)
Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal)
Budyniowiec na herbatnikach z cytrynową pianką
To moje ukochane ciasto z czasów kiedy miałam naście lat i piekłam je na okrągło ,tylko zamiast mleka skondensowanego dawałam śmietanę ,pyszne,pozdrawiam.
Z po co olej
Żeby ciasto było bardziej wilgotne.
Super!