Tiramisu dla dzieci – bez kawy, alkoholu i surowych jajek

Tiramisu dla dzieci
Tiramisu dla dzieci

Tiramisu dla dzieci (i dorosłych oczywiście) to inspirowany włoskim przysmakiem deser, tylko w wersji „bezpiecznej” – bez kawy, alkoholu i surowych jajek. Jest równie smaczny, a może nawet smaczniejszy niż jego klasyczny odpowiednik, a przygotowując go np. na przyjęcie mamy pewność, żeby każdy z gości będzie go mógł bezproblemowo skosztować. Tiramisu przygotowuje się błyskawicznie, wystarczy 15 minut i jest gotowe. Z tym, że potem należy odczekać kilka godzin, aby stężało w lodówce. Jeśli natomiast nie mamy tyle czasu, deser można przygotować w pucharkach, wystarczy połamać biszkopty na mniejsze kawałki.

Składniki na tiramisu dla dzieci:

  • 0,5 kg sera mascarpone

  • 400 ml śmietany 30%

  • 200 g biszkoptów podłużnych

  • 100 g cukru (pół szklanki)

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej

  • łyżeczka olejku migdałowego (najlepiej bez sztucznych aromatów)

  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie

Kawę zbożową zaparzamy w szklance wody i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę (schłodzoną w lodówce) ubijamy na wysokich obrotach robota na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Kawę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy do niej olejek migdałowy i mieszamy. W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) lub innego płaskiego naczynia. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i znów układamy biszkopty nasączone kawą. Następnie rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy kakao. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężał.

Tiramisu dla dzieci
Tiramisu dla dzieci

Zobacz inne przepisy na desery z serkiem mascarpone:

Księżniczka – Szybkie Ciasto Bez Pieczenia

Krakersiak Z Orzechami – Ciasto Bez Pieczenia

Bananowa Krówka – Błyskawiczne Ciasto Bez Pieczenia

Deser Rajska Chmurka

Ciasto Bez Pieczenia „Niebiańska Chmurka”