Sałatka szefa z piersią kurczaka i sałatą lodową jest bardzo pyszna, kolorowa i sycąca. Z pewnością podbije wasze kubki smakowe! Idealnie sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach (nie tylko tych w pracy), spotkaniach rodzinnych czy na szybki obiad. Świetnie będą do niej pasować grzanki z chleba tostowego.
Składniki na sałatkę szefa z piersią kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
- sól, pieprz, pierz ziołowy, przyprawa do gyrosa
- sałata lodowa
- 250 g pomidorków cherry
- 100 g cebulki marynowanej
- pół brokuła (ewentualnie jeden niewielki, około 300 g)
- 150 g sera żółtego
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pół łyżeczki gładkiej musztardy
- szczypta cukru
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem czarnym, pierzem ziołowym i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia. Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki soli i szczypty cukru. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę lodową rwiemy na kawałki lub siekamy plastikowym nożem. Cebulki odsączamy z zalewy i przekrawamy na pół. Ser żółty kroimy w cienkie paseczki długości około 2 cm. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Do dużej miski przekładamy piersi z kurczaka, sałatę, pomidorki, cebulki, ser żółty, brokuła i całość zalewamy sosem. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Fajnie brzmią te składniki.Napewno smaczne 🙂