Złote mleko to napój znany już od starożytności w medycynie ajurwedyjskiej, którego głównymi składnikami są mleko i kurkuma. Świetnie rozgrzewa i uspokaja, dlatego najlepiej spożywać go przed snem zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Głównie dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie, stanowi prawdziwy eliksir zdrowia i jest dobrym źródłem witamin (między innymi z grupy B, C oraz E), przeciwutleniaczy oraz substancji mineralnych, w tym wapnia i żelaza.
Lista właściwości złotego mleka jest imponująca:
– podnosi odporność, chroni organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi
– przeciwdziała nowotworom
– poprawia nastrój, uspokaja i zwalcza problemy z zasypianiem
– jest naturalnym antybiotykiem, wspomaga leczenie przeziębienia, kaszlu oraz stanów zapalnych
– poprawia stan i wygląd skóry
– oczyszcza organizm, pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn
– zapobiega chorobom serca
– poprawia koncentrację i zapamiętywanie
– przyspiesza gojenie się ran
– poprawia trawienie
Przygotowanie napoju jest bardzo proste, a ponadto, w odróżnieniu od innych tego typu specyfików (pamiętacie mleko z masłem i czosnkiem?), jest bardzo smaczne.
Składniki na złote mleko:
- szklanka mleka minimum 2% (może też być mleko roślinne)
- łyżeczka pasty z kurkumy
- łyżeczka miodu lipowego (lub innego jasnego)
- szczypta pieprzu, imbiru i cynamonu
Do przygotowania pasty potrzeba:
- 3 łyżki kurkumy w proszku
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy kurkumę. Gotujemy przez jakieś 8 minut, co jakiś czas mieszając i uważając, aby nic się nie przypaliło. Pastę pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Można ją przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie.
Łyżeczkę pasty dodajemy do mleka i całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Do lekko przestudzonego mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy miód, pieprz, imbir i cynamon. Mieszamy dokładnie i pijemy od razu.
Zostaw odpowiedź