Sałatka ziemniaczana teściowej jest bardzo smaczna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa z grilla, czy przekąska na imprezie ze znajomymi. Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej sałatki jarzynowej – z tym, że jest bez jajek, za to z czerwoną fasolą. Sałatka jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną teściowej:
- 5 ziemniaków średniej wielkości (około 0,5 kg)
- 3 marchewki (250 g)
- kawałek selera, 2 pietruszki (razem 200 g)
- puszka czerwonej fasoli
- 5 ogórków kiszonych (160 g)
- niewielka cebula
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Marchewki, selera i pietruszki również gotujemy (ja miałam warzywa z rosołu). Czekamy, aż warzywa przestygną. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Marchewki, selera i pietruszki również kroimy w kostkę, ale drobną. Fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy ze sobą. Wszystkie warzywa oraz sos przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Na koniec próbuję sałatkę i jeszcze ewentualnie doprawiam do smaku. Sałatkę odkładamy do lodówki co najmniej na godzinę, aby smaki się „przegryzły”.
Zostaw odpowiedź