Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis
Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Leczo z cukinią i pieczarkami jest pyszną propozycją na sycący, aromatyczny i pełen warzyw obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Bardzo lubię to szybkie i mało skomplikowane danie jednogarnkowe, dlatego można je spotkać na moim blogu w wielu wersjach. Tym razem do standardowych składników takich jak papryka cukinia, i kiełbasa dodałam pieczarki, które zostały podsmażone na smalcu.

Składniki na leczo z cukinią i pieczarkami:

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 500 g pieczarek
  • papryka czerwona
  • 500 g kiełbasy (typu śląska)
  • 2 cebule
  • około 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego)
  • oregano, papryka ostra, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, sól

Przygotowanie

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec, wrzucamy cebulę, kiełbasę i pieczarki. Całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie cukinię kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Jeśli nasza cukinia nie jest już młoda, najlepiej najpierw obrać ją ze skórki i wydrążyć nasiona. Podsmażone składniki przekładamy do garnka, wrzucamy również paprykę i cukinię. Całość zalewamy passatą pomidorową. Leczo dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cukinia i papryka będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy zioła i przyprawy.

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis
Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Zobacz inne przepisy na leczo:

Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis

Dietetyczne Leczo Pieczone W Piekarniku (296 Kcal)

Leczo Z Boczkiem

Dietetyczne Leczo Ze Słodką Nutą (134 Kcal)

Leczo Z Cukinii, Bakłażana I Papryki

Leczo Z Kiełbasą I Papryką

Print Friendly, PDF & Email