Kurczak w sosie z porem i koperkiem to banalnie prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujecie w jakieś pół godziny. Mi to danie najlepiej smakuje podane z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty albo buraczkami, ale kombinacja dodatków jest w zasadzie dowolna. Możecie do niego podać makaron czy kaszę jaglaną i też będzie smacznie. Delikatna pierś z kurczaka skąpana w kremowym sosie z dodatkiem pora i koperku tworzy bardzo dobrą kompozycję smakową, której przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. I właśnie takie przepisy lubię najbardziej: tanie, szybkie i proste.
Składniki na kurczaka w sosie z porem i koperkiem (2 duże porcje):
-
- 2 piersi z kurczaka
-
- duży por
-
- pęczek koperku
-
- szklanka bulionu drobiowego
-
- 200 ml śmietany 30%
-
- sól, pieprz, papryka słodka lub ostra
Przygotowanie
Piersi z kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 2-3 cm. Oprószamy pieprzem i papryką. Mięso układamy na patelni z dobrze rozgrzaną łyżką oleju i obsmażamy po 2 minuty z obu stron. Następnie dorzucamy pora pokrojonego w plasterki i smażymy jeszcze kilka minut, aż por zacznie mięknąć. Na patelnię wlewamy bulion, po 4-5 minutach śmietanę. Całość dusimy na niewielkim ogniu jakieś 15 minut, aż sos się nieco zredukuje. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku, oraz wsypujemy drobno posiekany koperek.
Będę dziś robić 🙂🙂🙂 a nie trzeba solić piersi???
Można, ale nie trzeba, bo sól jest w sosie. Ogólnie staram się ograniczać sól w codziennej diecie.