Tajska zupa z kurczakiem to szybkie i proste do zrobienia danie dla wielbicieli orientalnych smaków. Pierś z kurczaka, makaron noodle, warzywa, mleko kokosowe i przyprawa curry tworzą niezapomnianą kompozycję, która podbije wasze kubki smakowe. Taka zupa jest intensywna w smaku, aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na chłodniejsze dni.
Składniki na tajską zupę z kurczakiem:
-
- spora pierś z kurczaka (około 400 g)
-
- pół puszki kukurydzy
-
- średniej wielkości marchew
-
- czerwona papryka
-
- 100 g makaronu noodle
-
- 500 ml bulionu drobiowego
-
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
-
- 2 ząbki czosnku
-
- łyżeczka przyprawy curry, papryka ostra, sól, pieprz
-
- kilka gałązek kolendry do posypania
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Marchew i paprykę również kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej pierś z kurczaka. Następnie dodajemy marchew i czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej smażymy. Po kilku minutach wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie składniki przekładamy do garnka (jeśli mamy dużą patelnię, nie trzeba tego robić), zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Zupę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy makaron pokruszony na mniejsze kawałki, kukurydzę i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż makaron będzie miękki. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną kolendrą (można tez posypać szczypiorkiem).
Zostaw odpowiedź