Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań

Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań
Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań

Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce z farszem z pieczarek, szynki, papryki konserwowej i sera żółtego są obłędnie pyszne i nie mają sobie równych. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło – można je wcześniej przygotować, a przed podaniem tylko usmażyć w panierce. Moje krokiety są standardowej wielkości, ale można usmażyć naleśniki na patelni o średnicy np. 18 cm, wtedy uzyskamy mini-krokieciki.

Składniki krokiety imprezowe w chrupiącej panierce (około 18 sztuk):

Naleśniki:

      • 3 szklanki mleka (szklanka o pojemności 220 ml)
      • 1,5 szklanki wody (niegazowanej)
      • 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
      • 2 jajka
      • łyżka oleju
      • szczypta soli

 

Farsz:

  • 200g szynki (dałam drobiową)
  • 200 g sera żółtego
  • cebula
  • 500 g pieczarek
  • 100 g papryki konserwowej
  • około 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

 

Panierka:

  • około 4 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka płatków kukurydzianych bez cukru

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię (moja ma średnicę 28 cm) z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się lekko zeszkli. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Szynkę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do usmażonych pieczarek. Dokładamy również ketchup i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy farsz będzie zimny, dodajemy ser starty na tarce i jeszcze raz mieszamy.

Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi lub rozdrobnionymi blenderem płatkami kukurydzianymi. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań
Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań

Zobacz inne przepisy na krokiety:

Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym

Zapiekane krokiety z cukinią i mięsem mielonym

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku