Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce z farszem z pieczarek, szynki, papryki konserwowej i sera żółtego są obłędnie pyszne i nie mają sobie równych. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło – można je wcześniej przygotować, a przed podaniem tylko usmażyć w panierce. Moje krokiety są standardowej wielkości, ale można usmażyć naleśniki na patelni o średnicy np. 18 cm, wtedy uzyskamy mini-krokieciki.
Składniki krokiety imprezowe w chrupiącej panierce (około 18 sztuk):
Naleśniki:
-
-
- 3 szklanki mleka (szklanka o pojemności 220 ml)
-
-
-
- 1,5 szklanki wody (niegazowanej)
-
-
-
- 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
-
-
-
- 2 jajka
-
-
-
- łyżka oleju
-
-
-
- szczypta soli
-
Farsz:
- 200g szynki (dałam drobiową)
- 200 g sera żółtego
- cebula
- 500 g pieczarek
- 100 g papryki konserwowej
- około 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Panierka:
- około 4 jajka
- szklanka bułki tartej
- szklanka płatków kukurydzianych bez cukru
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię (moja ma średnicę 28 cm) z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się lekko zeszkli. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Szynkę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do usmażonych pieczarek. Dokładamy również ketchup i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy farsz będzie zimny, dodajemy ser starty na tarce i jeszcze raz mieszamy.
Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi lub rozdrobnionymi blenderem płatkami kukurydzianymi. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
Zostaw odpowiedź