Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami to szybkie, proste do zrobienia i efektowne danie, które można podać na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy po prostu na kolację na ciepło. Usmażone placki tortilli, wypełnione pysznym farszem z ciągnącym się serem żółtym są pyszne i wszystkim smakują.
Tak naprawdę do dania można dodać różne składniki, które akurat mamy pod ręką: resztki wędlin, pomidory, awokado itd., dlatego jest dobrym sposobem na „sprzątnięcie lodówki”.
Składniki na quesadillę z kurczakiem, serem i warzywami:
- 4 sztuki gotowych placków tortilli lub przygotowanych z przepisu poniżej
- duża pierś z kurczaka (250 g) + przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony
- niewielka czerwona papryka
- pół puszki kukurydzy
- 4 garście rukoli
- cebula czerwona
- 150 g sera żółtego
Placki (4 sztuki o średnicy 24 cm):
-
- 300 g mąki pszennej tortowej
-
- 140 ml gorącej wody
-
- łyżka oleju
-
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
Jeśli własnoręcznie przygotowujemy placki, to mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 4 kulki i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po dwóch minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Całość smażymy jeszcze około 2 minuty, aby warzywa lekko zmiękły. Dodajemy kukurydzę i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Kładziemy na nią placek tortilli, a na tortilli układamy połowę wszystkich składników farszu – rukolę, kurczaka z warzywami i stary ser żółty. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i podsmażmy na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony quesadillę przekładamy na drugą stronę, najlepiej pomagając sobie dużym płaskim talerzem i ponownie podsmażamy do zrumienienia.
Zamiast smażyć na patelni, quesadillę można podpiec kilka minut w piekarniku.
Gotową quesadillę kroimy w trójkąty. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Bomba, akurat się przyda na następną imprezę – domówkę, dzięki