Szybka pasta kanapkowa z tuńczykiem jest bardzo prosta do zrobienia, smaczna i sycąca. Świetnie urozmaici codzienne kanapki. Kawałek świeżego, chrupiącego pieczywa posmarowany taką pastą, z plastrem ogórka kiszonego na wierzchu to świetny sposób na pyszne śniadanie czy kolację.
Jak przygotować szybką pastę kanapkową z tuńczykiem?
Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w międzyczasie pokroić resztę składników. Wszystko przekładamy do jednej miski, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Gotowe!
Składniki na szybką pastę kanapkową z tuńczykiem:
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (120 g)
- 4 jajka rozmiar L
- garść oliwek zielonych
- pół małej cebuli czerwonej
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo czyli przez około 6-7 minut od momentu wrzenia wody. Ostudź (po ugotowaniu zalewam je zimną wodą, aby przyspieszyć ten proces), obierz i pokrój w kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewamy i rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Oliwki pokrój w plastry, cebulę i pomidory w drobną kostkę.
Jajka, tuńczyka, oliwki, cebulę i suszone pomidory przełóż do jednej miski. Dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Zostaw odpowiedź