Chlebek czosnkowy z ziołami to pyszny drożdżowy wypiek, który zrobi furorę w waszym domu. Jest mięciutki, puszysty i aromatyczny. Nie można powstrzymać się przez wzięciem kolejnego kawałka. Taki chlebek długo zachowuje świeżość – wystarczy zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i przez kilka dni nie sczerstwieje.
Z czym podać chlebek czosnkowy z ziołami?
Świetnie smakuje posmarowany masłem, hummusem czy serkiem śmietankowym. Można również podać go z jakąś pastą np. rybną czy jajeczną.
Składniki na chlebek czosnkowy z ziołami:
- 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
- 8 g drożdży suchych
- dwie łyżeczki cukru
- dwie łyżeczki soli
- 400 ml ciepłej wody
- łyżka oleju
- łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pasta ziołowa:
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- garść bazylii świeżej i łyżeczka suszonej (mogą też być inne ulubione zioła: oregano, tymianek czy natka pietruszki)
- szczypta soli
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i przyprawę suszone pomidory. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pastę ziołową. Czosnek przeciskamy przez praskę, świeże zioła drobno siekamy. Oliwę, czosnek świeże i suszone zioła oraz sól mieszamy ze sobą. Można też przez chwilę całość ucierać w moździerzu.
Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, tak aby przestało się lepić i wyrabiamy ręką przez chwilę. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy na długi prostokąt grubości około 4 – 5 mm. Ciasto smarujemy pastą ziołową i każdy pasek składamy jak harmonijkę i układamy na blaszce (moja to keksówka o wymiarach 10,5 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół.

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:
Bułki pszenne na jogurcie
Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane
Bułki pszenno-żytnie z serem żółtym i cebulą
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis
Bułki drożdżowe z serem białym
Świetny przepis! Chlebek się udał za pierwszym razem, jest wyrazisty i bardzo smaczny