Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu

Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu

Surówka z ogórków kiszonych i pora jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, ale za to smakuje przepysznie i jest bardzo zdrowa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu np. w towarzystwie ziemniaków i kotletów mielonych.

Taka surówka powstaje z kilku prostych składników, które są dostępne przez cały rok, więc można ją podać zarówno do mięsa z grilla jak i świątecznej pieczeni.

Składniki na surówkę z ogórków kiszonych i pora:

  • 6-7 ogórków kiszonych (400 g)

  • niewielki por

  • niewielka marchew

  • mała cebula

  • 1 łyżeczka miodu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego

  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białą część pora i cebulę drobno siekamy.

Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy miód wymieszany z oliwą oraz przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.

Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu

Zobacz przepisy na inne pyszne surówki do obiadu:

Surówka do kotleta z sałatą lodową i majonezem w 5 minut

Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa

Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC

Najprostsza surówka z marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką