Surówka z ogórków kiszonych i pora jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, ale za to smakuje przepysznie i jest bardzo zdrowa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu np. w towarzystwie ziemniaków i kotletów mielonych.
Taka surówka powstaje z kilku prostych składników, które są dostępne przez cały rok, więc można ją podać zarówno do mięsa z grilla jak i świątecznej pieczeni.
Składniki na surówkę z ogórków kiszonych i pora:
-
6-7 ogórków kiszonych (400 g)
-
niewielki por
-
niewielka marchew
-
mała cebula
-
1 łyżeczka miodu
-
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego
-
sól i pieprz
Przygotowanie
Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białą część pora i cebulę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy miód wymieszany z oliwą oraz przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Zostaw odpowiedź