Ciasto Królewski Faworyt to bardzo smaczny, efektownie wyglądający domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, przełożonego kremem z dodatkiem cukierków kukułki, z bitą śmietaną i prażonymi wiórkami kokosowymi na wierzchu. Całość świetnie się ze sobą komponuje, tworząc słodki (ale nieprzesłodzony) przysmak, który z pewnością posmakuje waszym bliskim czy gościom.
Składniki na ciasto Królewski Faworyt:
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajka rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem kukułkowy:
-
- 150 ml śmietanki 30%
-
- 200 g cukierków kukułki
-
- 250 g serka mascarpone
-
- pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g)
- 100 ml wody
Bita śmietana:
-
- 250 ml śmietanki 30%
-
- pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki likieru lub kawy do ponczu
Jak przygotować ciasto Królewski Faworyt? Opis przygotowania krok po kroku
Biszkopt
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach robota kuchennego przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pamiętaj, że im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty będzie biszkopt. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 25×30 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Krem kukułkowy:
Śmietanę wlej do małego garnka, dodaj do niej cukierki kukułki i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukierki się całkowicie rozpuszczą. Taką masę pozostaw do wystudzenia. Pół opakowania galaretki cytrynowej rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw, aż wystygnie. Mascarpone przełóż do miski, dodaj do niego całkowicie ostudzoną masę kukułkową i miksuj robotem kuchennym przez chwilę. Następnie dodaj zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
Bita śmietana:
Pół opakowania galaretki cytrynowej rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw, aż wystygnie. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż zrobi się sztywna, a łopatki miksera będą zostawiać na niej wyraźne ślady. Cały czasu miksując, zacznij wlewać cienką stróżką zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksuj, aż oba składniki się połączą.
Złożenie ciasta:
Blaty biszkoptu nasącz kawą lub likierem. Krem kukułkowy wyłóż na spodni blat od razu po jego przygotowaniu. Nakryj drugim blatem biszkoptu i rozsmaruj bitą śmietanę, również od razu jak tylko ją przygotujesz.
Na patelni rozpuść masło, wsyp wiórki kokosowe i praż na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając, aż zaczną nabierać złotego koloru. Odstaw je do wystudzenia. Następnie wiórkami posyp wierzch ciasta.
Ciasto odstaw do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, a najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta z kremem:
Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino
Obłędny bananowiec na biszkopcie
Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne
Szkoda ze proporcje które sa podawane nie zawsze sa zgodne. Zrobilaam biszkopt z proporcji ale niestety jest za niski by go przekroic🥲🥲
Po co miałabym podawać złe proporcje? Coś Pani nie wyszło, może jajka były za mało ubite albo inny rozmiar blaszki.