Ciasto Tajemnica Szefowej jest wysokie, podzielne, łatwo się kroi, pysznie smakuje i pięknie wygląda. Składa się z ciasta czekoladowego, kremu jak do karpatki i bitej śmietany oproszonej czekoladą na wierzchu. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują, tworząc pyszną kompozycję.
Jak przechowywać ciasto Tajemnica Szefowej?
Ciasto w lodówce wytrzyma przynajmniej 4-5 dni. Można je również zamrozić, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej bita śmietana nadal pozostanie sztywna po odmrożeniu.
Składniki na ciasto Tajemnica Szefowej:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (nieco ponad szklanka)
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 ml mleka 2% (1/2 szklanki)
- 2 jajka rozmiar L
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem karpatkowy:
- 850 ml mleka 2%
- 200 g masła
- 60 g cukru (5 łyżek)
- 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki)
- 75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
- 3 żółtka jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany 30%
- 20 g cukru pudru (2 łyżki)
- 25 g mąki ziemniaczanej (łyżka)
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady
- około 100 g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe
Masło, mleko, kakao i czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i otrzymasz jednolitą masę. Odstaw ją do wystudzenia.
Jajka (które powinny być w temperaturze pokojowej) ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania do jajek wsyp cukier.
Następnie zmniejsz obroty miksera i, cały czas ubijając, wlewaj powoli zimną masę czekoladową. Na koniec wsyp po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksuj do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.
Krem karpatkowy
Do 200 ml mleka wysp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodaj żółtka jajka. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Resztę mleka zagotuj z cukrem i aromatem zapachowym. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta. Następnie nakryj ją folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do dużej miski i ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do połączenia się składników.
Bita śmietana
Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Złożenie ciasta
Na czekoladowy blat wyłóż krem karpatkowy i wyrównaj. Na nim ułóż ciasto okrągłe biszkopty. Następnie wyłóż bitą śmietanę. Wierzch posyp startą mleczną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:
Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów
Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką
Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową
Zostaw odpowiedź